Mimmin Terapia Oy - liikemerkki

Yrityksen tarina

Mimmin Terapia Oy on perustettu vuonna 2009, mutta yrityksen tarina alkaa jo paljon ennen sitä. Mimmin Terapian omistaja Kati Väisänen kasvoi lapsuutensa maalla, missä oli keksittävä omat leikit ja harrastukset. Pienenä hän leikki käpylehmillä, isompana hän viihtyi erityisesti lehmien ja koirien parissa.

Suvussa oli paljon yrittäjiä, joilla ei aina ollut helppoa, ja Katinkin kotona konkurssi kiristi kukkaroa. Niinpä Kati aloitti työnteon jo 12-vuotiaana. Hän on aina myös halunnut auttaa muita, ja olla ihmisten ja eläinten parissa. Tämä inspiroi häntä siten, että kymmenen vuotta myöhemmin hänestä tuli toimintaterapeutti. Kati huomasi haluavansa auttaa sellaisia lapsia ja perheitä, joilla oli ollut erityisen vaikeaa; lapsikin saattoi olla vilkas ja haastava käytökseltään. Lastensuojelu oli usein mukana. Monet perheet olivat vähävaraisia, joten oli ihan turha käyttää hienoja ja kalliita leluja, kun sellainen ei kuulunut heidän tavalliseen arkeensa. Lähimetsä ja piha tarjosivat riittävästi tilaa ja virikkeitä myös terapiaan. Joskus terapiaa toteutettiin myös heppatallilla tai lenkillä koiran kanssa. Kati kierteli toimintaterapeuttina erityisesti maaseutuja ja peräkyliä, ja sai vankan kokemuksen siitä, että suomalaisilla ihmisillä on vielä vahvat juuret luontoon.

Yritys syntyy

Mimmin Terapian hän perusti tarkoituksena tarjota muhoslaisille toiminta- ja psykoterapiapalveluita. Mimmi-nimi viittaa muhoslaiseen tarinaan, jossa päähenkilönä on Muhoksen Mimmi eli Helga Musta. Helga Musta oli aikaansa edellä oleva nuori nainen, joka rohkeni tehdä asioita omalla tavalla ja luotti, että elämä kantaa. Katikin ajatteli, että asioita pitäisi rohjeta tehdä omalla tavalla luodakseen jotain uutta. Katin Mimmi-koira oli yritystä perustettaessa vasta pentu, eikä hän tuolloin vielä arvannut, että metsästyskoirasta tulisi vielä oiva terapeutti.

Luonnollinen kuntoutus

Vähitellen työt lisääntyivät ja alue laajeni. Kati palkkasi kaksi työntekijää, jotka käyttivät luontomenetelmiä kuntoutuksessa. Tästä heräsi Katin kiinnostus, ja hän otti Mimmikoiransa välillä mukaan töihin, vei asiakkaita erilaisiin luontoympäristöihin sekä opiskeli lisää aiheesta. Asiakkaiden kokemusten mukaan luonnon ja eläinten avulla he saavat helpommin yhteyden itseensä, omiin tunteisiinsa ja ajatuksiinsa, oma paikka elämässä saa realistisemmat mittasuhteet. Lapsilla läsnäolevuus ja leikkisyys lisääntyvät luonnossa.

Suomeen rantautui samoihin aikoihin Green Care, jossa ekopsykologia on toiminnan lähtökohta eli ihmisen luontosuhdetta vahvistamalla voidaan lisätä ihmisen hyvinvointia. Mimmin Terapian terapeutit kokeilivat ja kehittivät erilaisia luontomenetelmiä mm. toteuttamalla yksilö- ja ryhmäterapiaa lampaiden, hevosten ja koirien tukemana, käyttämällä luonnonmateriaaleja ja kuvia, valokuvaamalla, sekä hyödyntämällä erilaisia luontoympäristöjä ja seikkailuterapiaa. Terapeuttien kokeilut vahvistivat, että ihmiset tarvitsevat erityisesti tässä stressaavassa, liiankin virikkeisessä maailmassa läsnäoloa, välittämistä ja toinen toisiaan.

Yhteistyössä on vaikuttavuutta

Tämän jälkeen Mimmin Terapiassa on panostettu asiakkaan ja terapeutin väliseen suhteeseen erityisen paljon. Asiakkaana nähdään koko hänen arjessaan vaikuttavat ihmiset. Mimmin Terapiassa uskotaan, että yhteistyöllä saadaan parempia ja pitkäaikaisia tuloksia. Terapialla on merkitystä asiakkaan tulevaisuuteen mutta tulevaisuutta ei pidä ennustaa menneisyyden perusteella. Ihmiset tarvitsevat vain tukea ja kannustusta pyrkimyksissään kohti hyvää elämää. Mimmin Terapiassa uskotaan, että pienillä arjen hyvillä hetkillä ja teoilla voidaan saavuttaa elämäniloa ja rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Auttaakseen koko Suomea Mimmin Terapia toimii yhteiskunnallisena yrityksenä. Yhteiskunnallisen yrityksen tarkoituksena tärkein tavoite ei ole raha vaan rehellinen liiketoiminta, yhteinen hyvä ja auttaminen. Mimmin Terapia on ensimmäinen Pohjois-Suomessa toimiva kuntoutusalan yritys, jolle on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkki. Yritys panostaa asiakkaisiinsa ja työntekijöihinsä sekä lahjoittaa osan voitostaan vähävaraisille, juniori- ja harrastustoimintaan, vammaisyhdistyksille ja muille avuntarvitsijoille. Mimmin Terapia haluaa auttaa paikallisesti ja henkilökohtaisesti – ihmiseltä ihmiselle.