Toimintaterapeutti tukena positiiviseen tulevaisuuteen

Rajattu_artikkelikuva_lauri

”Mietiskelin lukion jälkeen mitä lähteä opiskelemaan. Isä kysyi sitten, että olisinko kiinnostunut toimintaterapeutin koulutuksesta. Luin enemmän ja ala vaikutti kiinnostavalta. Hain kouluun ja pääsin sisälle”, Lauri Väisänen kertoo toimintaterapeutin uran alkutaipaleestaan. Laurin perhe asuu myös Oulun seudulla, joten hän päätti jäädä tänne opiskelemaan. Miesterapeuteista on pulaa, joten työllistyminenkin oli taattu.

Opiskelun aikana Lauri tunsi, että toimintaterapia on hänelle oikea ala. ”Minän tietoinen käyttö -kurssi herätti minussa kiinnostuksen kehityspsykologiaan, mielen toimintaan ja oman mielen kehittämiseen. Kurssi pisti minut tiedostamaan omia reaktioitani, kuka minä olen ja miten sitä voi hyödyntää työssä. Kiinnostuin työvälineestä eli itsestäni ja mikä tekee minusta minut”, kertoo Lauri.

Haastavaa mutta palkitsevaa

Lauri valmistui toimintaterapeutiksi lokakuussa 2016 ja on työskennellyt Mimmin Terapiassa kohta kaksi vuotta. Mimmin Terapiassa Lauri on saanut mahdollisuuden kehittyä toimintaterapeuttina. Pieni ja kehittyvä yritys mahdollistaa sen, että jokaisella äänellä on merkitystä kokonaisuuksia mietittäessä ja työntekijöiden toiveita ja ideoita kuunnellaan.

Toimintaterapeutin työ on vaativaa, mutta se antaakin paljon. ”Tässä työssä pääsen haastamaan itseäni välillä liiaksikin asti. Pitää sietää omaa keskeneräisyyttään, mitä vastaan vastavalmistuneet ja alalla pitkäänkin olleet joutuvat usein kamppailemaan”, kertoo Lauri. Erityisesti Lauria kiinnostaa lasten toimintaterapia, koska silloin ihmisen kehitysvaihe on kaikkein herkimmillään.

”Haluan tukea ja olla yhtenä aikuisena lapsen elämässä mahdollistamassa positiivista tulevaisuutta. Haluan olla ponnahduslautana muille, jotta he motivoituisivat kehittämään itseään ja tekemään itselleen tärkeitä asioita, jotka parantaisivat heidän hyvinvointiaan ja elämänlaatuaan.”

Muiden auttaminen tekee Laurin onnelliseksi. ”Koen etten ole todellakaan vielä valmis. Vähän niin kuin saa ajokortin ja luvan ajaa, on vain perusteet hallinnassa muttei kuitenkaan ole vielä hyvä kuski. Samanlainen olo minulla on töissä. Kun kehitän itseäni ja työskentelytapojani saan paremman mielen ja pystyn auttamaan ihmisiä paremmin”, hän pohtii.

Monipuolista tekemistä

Lauri pitää työstään sen sosiaalisen puolen vuoksi. Hän ei ole asiakkaiden kanssa yksin vaan yleensä asiakkailla on tukiverkosto, jonka kanssa tehdään yhteistyötä. Toimintaterapeutti on yleensä tervetullut jäsen siihen yhteisöön.

Toisaalta haasteena on myös rajalliset resurssit yhteistyön toteuttamiseen. Toisten asiakkaiden kanssa pitää panostaa enemmän kognitiivisiin ongelmiin ja toisten kanssa enemmän tukiverkoston kanssa toimimiseen. ”Työ on niin monipuolista ja on paljon mitä tehdä. Se pitää työn mielekkäänä, mutta siitä tulee myös keskeneräisyyden tunne. Tekeminen ei lopu”, Lauri toteaa. Toimintaterapeutin työ kehittyy koko ajan ja työkalupakki kasvaa suuremmaksi. Toimintaterapeutti ei ole koskaan täysin valmis.

Luontoa ja luovuutta

Lauri on luonteeltaan luova ja kekseliäs ja hän tekee työssään paljon sellaista, mitä voisi tehdä vapaa-ajallakin. ”Tämä on luovaa työtä ja pitää koko ajan keksiä uutta. Vaikka en taiteilekaan omalla ajallani säännöllisesti niin pääsen toteuttamaan omaa luovuuttani työn kautta. Olen huomannut omien vahvuuksien parissa työskentelyn linkittyvän onnellisuuteen”, kertoo Lauri.

Myös Luonto yhdistyy Laurin elämässä työssä ja vapaa-ajalla. ”Saan töistä ideoita juttuihin, joita voin tehdä myös kotona kavereiden kanssa. Esimerkiksi seinäkiipeilen ja liikun luonnossa sekä asiakkaiden, että kavereiden kanssa”, sanoo Lauri. Lauri käy myös pidemmillä vaelluksilla. Viimeisimmillä reissuillaan hän oli vaeltamassa Pallaksella ennen joulua ja keväällä.

”Koskematon luonto on parasta. Nuotion sytyttäminen ja makkaran paisto on sekä kivaa, että tärkeä osa monien eri taitojen harjoittelua. Yleensä asiakkaat lähtevät innoissaan mukaan”.

Luontoreissuista ei ole koskaan tullut negatiivista palautetta. Välillä asiakkaat ovat villejä ja vauhti saattaa jäädä päälle, mutta luonnossa liikkuminen rauhoittaa.

Tasapaino on tärkeää

Toimintaterapeutin työ on välillä stressaavaa ja henkisesti kuormittavaa, joten oman mielen huolto on tärkeää. Vaikka työ onkin enemmän henkisesti kuin fyysisesti kuormittavaa on hyvä pitää molemmat puolet tasapainossa. Omaa hyvinvointia Laurilla tasapainottavat läheiset ihmiset ja liikunta. ”Työskentelen oman mieleni kanssa esimerkiksi joogan, meditaation, päiväkirjan kirjoittamisen tai tunnelukkojen työstämisen avulla. Uusia menetelmiä tulee vastaan kirjojen ja podcastien kautta”, Lauri kertoo. Nykyään Lauri kokee olevansa tasapainoinen eikä hätkähdä vähästä, vaikka elämään tulisi rankkojakin aikoja.

Tulevaisuuden näkymät

Tulevaisuudessa Lauri haluaisi aloittaa psykoterapian opinnot ja ehkä jonain päivänä hän haluaisi jakaa tietotaitoaan niille, jotka ovat samassa vaiheessa kuin hän itse tällä hetkellä. Lauri on pohtinut kouluttautumista psykoterapeutiksi, koska se toisi lisää mahdollisuuksia työelämässä ja lisäisi välineitä toimintaterapiaan. Esimerkiksi psykoterapiassa opiskellaan vuorovaikutusta, joka on tärkeässä osassa kaikenlaisessa kuntoutustyössä. Lauri on myös pohtinut, että aloittaisi syksyllä psykologian perusopinnot. ”En halua vain hoitaa oiretta vaan haluan pureutua syyhyn ja siten vaikuttaa tehokkaammin ongelmiin”, Lauri kertoo. ”Tällä hetkellä teen sitä, mistä nautin ja katson, mihin se minut vie.”

Lauri näkee omina vahvuuksinaan terapeuttina muiden ihmisten ja näkemysten ymmärtämisen. Hän on luottamusta herättävä, osaa luoda asiakassuhteita ja on halukas oppimaan uutta. ”Haluan tehdä töitä asiakkaan kiinnostuksen kohteiden kautta. Ihminen ihmiselle ja tasavertaisesti. En halua asettaa itseäni muiden yläpuolelle vaan pohtia yhdessä asioita. Joskus pitää olla auktoriteetti mutten halua olla diktaattori”, Lauri pohtii.