Toimintaterapeutti nuorten tukena

Tie uudelle uralle tapahtuu joskus vain opinto-opasta selailemalla. Näin kävi toimintaterapeutti Outi Tauniharjulle, joka kolmannen lapsensa äitiysloman aikana alkoi miettiä uranvaihdosta. Hän halusi työskennellä lasten ja nuorten kanssa, ja kuvaus toimintaterapiasta veti puoleensa.

Alun perin markkinoinnin alalla työskennellyt Outi halusi työn, joka olisi ihmisläheisempi ja ei niin pinnallinen. ”Tajusin jo opiskeluaikana olevani omalla alallani. Se oli ihan uusi maailma, jossa joka päivä oppi uutta ja mielenkiintoista”, Outi kertoo toimintaterapeutin opinnoistaan. Valmistuttuaan vuonna 2007 Oulun ammattikorkeakoulusta, Outi oli ensin äitiyslomasijaisena Raahen terveyskeskuksessa kehittämässä toimintaterapiaa sairaalaympäristössä ja tämän jälkeen Oulun Diakonissalaitoksella. ”Mimmin Terapiassa olen työskennellyt jo vuodesta 2013. Hain töihin Mimmin Terapiaan, koska luonnon hyödyntäminen terapiassa kiinnosti”, kertoo Outi.

Nuorten tukena

”Erityisosaamistani ovat Green Care – toimintaan pohjautuva luonto -ja eläinavusteinen terapia. Sydäntäni lähellä ovat lapset, nuoret, ja heidän tulevaisuutensa tukeminen”, Outi kertoo. Outin mukaan etenkin lasten ja nuorten kohdalla toimintaterapia on ennalta ehkäisevää toimintaa – rohkaisemista, kuuntelemista, tukemista ja läsnä olemista heidän tiellään kohti itsenäistymistä. Lasten ja nuorten kanssa työskennellessä Outi on nähnyt, miten myös perheet tarvitsevat kipeästi tukea ja ohjausta. ”Vanhemmat ovat usein kiireisiä ja stressaantuneita, mikä heijastuu perheen arkitoimintoihin ja dynamiikkaan. Haluan tukea perheitä heidän matkallaan kohti sujuvampaa arkea, siksi kehitän itseäni koko ajan. Tälläkin hetkellä käyn Perhearviointi-kurssia”.

Ei kahta samanlaista päivää

Outin työpäivä alkaa yleensä toimistolta, missä hän suunnittelee terapiat, hoitaa puhelut ja ajanvaraukset sekä kerää tarvittavat materiaalit terapiakäyntejä varten. ”Olen paljon tien päällä kiertäen Oulun ja lähikuntien päiväkodeissa, kouluilla ja asiakkaiden kotona. Ensin vaihdamme kuulumiset asiakkaan ja hänen lähiverkostonsa kanssa, jonka jälkeen harjoittelemme asiakkaan kanssa hänen kuntoutustaan tukevia toimintoja”, Outi kertoo.

Terapeutin työpäivä päättyy yleensä terapiakäyntien kirjaamiseen mutta usein työ kulkee mukana myös vapaa-ajalle. ”Työni on hyvin palkitsevaa, kun voin seurata asiakkaan edistymistä. Minulla on paljon liikkumavaraa työssäni, ja saan päättää omasta aikataulustani. Samalla työ on kuitenkin stressaavaa, sillä teemme töitä hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Pieni epävarmuus kulkee usein mukana, ja tuntuu kuin en olisi koskaan valmis”, sanoo Outi, joka poistaa omaa stressiänsä joogaamalla ja mökkeilemällä Lapissa.

Voimaa luonnosta

Tulevaisuuden suunnitelmissa Outi haluaa oppia enemmän luonto- ja eläinavusteista toimintaa, koska on huomannut sen suotuisan vaikutuksen asiakkaaseen. ”Luontoavusteisten menetelmien käyttö on nousussa kuntoutuspuolella, ja asiakkaat osaavat jo vaatia sitä. Useampi asiakkaani rauhoittuu vaikka metsässä ollessaan”.

Outi on ottanut myös eläimet mukaan terapiaan. ”Pidän koiraani Ellaa joskus mukana terapiakäynneillä, silloin ihmisestä tulee rennompi, puheliaampi ja hän on enemmän läsnä tilanteessa. Olemme käyneet asiakkaiden kanssa Hietasaaren Ponipihalla, missä he pääsevät hoitamaan muun muassa hevosia ja lampaita ja tekemään tallitöitä. Olen huomannut, että eläinten avulla tunteet ja käyttäytymismallit tulevat pintaan ja roolit karisevat”.